Projektowanie wnętrz wiąże się z wyznaczeniem funkcji, które dane pomieszczenie będzie spełniało. Na przykładzie kuchni należy określić kolejno funkcje: przechowywania/składowania produktów żywnościowych, przygotowywania posiłków, obróbki mechanicznej warzyw, owoców i innych produktów żywnościowych, mycia i suszenia warzyw i owoców oraz naczyń, gotowania/pieczenia potraw oraz miejsce ich spożywania. Funkcje te w określonych strefach będą pełniły adekwatnie: spiżarnia, lodówka z chłodziarką oraz szafki kuchenne dolne i górne, blaty robocze (odpowiednio duże), zlewozmywak i zmywarka, kuchenka (lub płyta elektryczna, gazowa czy indukcyjna), mikrofalówka i piekarnik oraz stół z krzesłami lub wyspa kuchenna z hokerami (wysokimi krzesłami).
Określenie wszystkich funkcji pozwoli zatem przewidzieć jakie sprzęty należy zakupić, a gdy dobierzemy te sprzęty wyłonione zostaną naturalnie także pozostałe, które trzeba dokupić, czyli np. w przypadku strefy gotowania powinien się w niej znaleźć także okap pochłaniający opary oraz chroniący wnętrze kuchni i całego domu przed zawilgoceniem. Projektując miejsce zlokalizowania zlewozmywaka projektant stoi także przed wyborem baterii kuchennej, projektując szafki kuchenne – przed wyborem okuć i uchwytów pasujących do wybranych przedtem frontów szafek bądź szuflad. Projektując natomiast zabudowę kuchenną projektant musi przewidzieć co znajdzie się na ścianie między blatem kuchennym a górnymi szafkami, czyli w strefie, w której ściana jest narażona na zabrudzenia i zniszczenie w przypadku braku osłony, np. w formie płytek lub szkła.